torsdag 9 september 2010

GI-äppelkaka

Testade ett recept som jag snokade upp på nätet, GI-äppelkaka. Okej, ska erkännas att den inte var lika god som en vanlig, men ändå helt okej och faten blev tomma:). Fast vi toppade med lite vaniljglass så där förstörde vi det där med långsamma kolhydrater..Jag använde dock bara siktat dinkelmjöl.
Hur som helst, här kommer receptet:

Äppelkaka á la GI
En klassiker i en version utan kolhydrater. Den är lika enkel att göra som vanlig äppelkaka och resultatet gör dig aldrig besviken!

Äppelkaka á la GI

50 g smör
1.25 dl mjölk
2 st ägg
sötningsmedel motsvarande 1 dl socker (läs på förpackningen)
1.2 dl dinkelmjöl
1.2 dl fullkornsmjöl av dinkel
1.5 tsk bakpulver
2 äpplen
2 msk kanel
1.5 dl sesamfrön

Gör så här

1. Värm ugnen till 175 grader. Smörj en sockerkaksform och bröa den med sesamfrön.

2. Skala och skär äpplena i klyftor och doppa dem i kanel.

3. Smält smöret och häll därefter i mjölken. Vispa ägg och socker (sötningsmedel) pösigt med elvisp och tillsätt sedan mjölken och smöret. Mixa mjöl och bakpulver och rör ner det i blandningen så att smeten blir smidig.

4. Häll smeten i formen och stick ner äppelklyftorna. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter. Låt kakan svalna en stund i formen innan du stjälper upp den på ett fat.

Receptet från Recept.nu

Jag hade den lite för länge i ugnen, skulle säga att max 35 minuter räcker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar